Accountant, boekhouder en administrateur.

Accountant: Een accountant kijkt in alle cijfers van een bedrijf. Deze cijfers moeten de accountant vertellen hoe het met het bedrijf gaat. Uit die cijfers kan een accountant dus concluderen of het bedrijf winst maakt, verlies maakt of zelfs fraudeert. Met al deze gegevens moet een accountant dus communiceren met het bedrijf zelf en ze dit doorgeven.

Een accountant komt bij verschillende bedrijven kijken naar de cijfers en kan daar advies over geven. Aan hand van de cijfers kan een accountant bijvoorbeeld bepalen of een bedrijf naar de beurs kan gaan of er nog even mee moet wachten. Ook wordt er soms gekeken naar de verschillende afdelingen zoals inkoop, marketing en personeel. Mocht er hier wat veranderd moeten worden bespreekt de accountant dit met de directie van dit bedrijf.

Bij de kleinere bedrijven ondersteunt de accountant de administratie en stelt de accountant de jaarrekening voor het bedrijf zelf op.

Boekhouder: Een boekhouder verzorgt de administratie van het bedrijf. De boekhouder houdt alles netjes op orde en ook houdt hij de administratie bij. Een boekhouder doet ander werk dan een accountant. Een boekhouder houdt zich vooral bezig met het samenstellen van de werkzaamheden.  Zo verwerkt een boekhouder alle  inkopen en verkopen van het bedrijf en ook  memoriaal, bank en kas mutaties in de administratie. Een accountant is wel bevoegd om dezelfde werkzaamheden als een boekhouder te verrichten. Een boekhouder daarentegen is niet bevoegd de werkzaamheden met betrekking tot de accountancy te verrichten.
 
Administrateur: Een administrateur is baas van alle boekhouders in dienst. Deze kan zelf ook boekhouden maar delegeert ook taken aan zijn medewerkers. Iedereen mag zich administrateur noemen maar in de praktijk worden er wel opleidingseisen aan gesteld.
De taken die een administrateur uitvoert zijn onder andere: boekhouden, personeelsadministratie, salarisadministratie, liquiditeitsbeheer, correspondentie, rapportage en verantwoordelijkheden nemen.

Advertenties
  • Online accountantsMKB
"
v.a.
€23,95
"
v.a.
€15,00
0"
v.a.
€15,00