Soorten accountants

Er zijn veel verschillende soorten accountants met verschillende werkzaamheden. Er zijn vier verschillende soorten accountants:

  • Openbaar accountant
  • Intern accountant
  • Overheidsaccountant
  • Accountant in businessOpenbaar accountant
Openbaar accountants zijn vaak verbonden aan een accountantskantoor. In dit kantoor moeten deze accountants werken in opdracht van cliënten. Of het nu voor instellingen, de overheid, of grote, middelgrote of kleine ondernemingen is. Deze accountant doet het allemaal een openbaar accountant is een wettelijk controleur. Hij controleert de administratie voor alle bedrijven die een verplichting hebben om een jaarverslag te maken.

Deze accountants gaan vaak naar de cliënten toe. Ook om advies te geven over de administratieve organisatie.


Intern accountant
Natuurlijk zijn er ook hele grote ondernemingen en instellingen die zelf een afdeling accountantcy hebben. Een intern accountant werkt binnen een bedrijf met maar een klant: het bedrijf waarvoor hij/zij werkt.


Overheidsaccountant

Overheidsaccountants zijn in dienst van de overheid. Zij hebben verschillende functies en kunnen werkzaam zijn bij onder andere de Belastingdienst, de Algemene Rekenkamer of bij publieksrechtelijke organisaties. Natuurlijk kunnen zij ook in dienst zijn van gemeenten en provincies.

De meeste overheidsaccountants moeten verantwoordingen controleren en advies geven. .


Accountant in business

Een accountant in business is iemand die wel de accountancydiploma s heeft, maar een heel andere functie binnen een organisatie bekleedt. Het komt niet zelden voor dat accountants na een aantal jaar een andere functie krijgen. Denk hierbij aan financieel manager of directeur.


Dit zijn de soorten accountants. Maar dit is nog niet alles. Accountants hebben vaak een titel. Er zijn twee verschillende soorten titels die accountants kunnen hebben, namelijk AA of RA. AA staat voor Accountants Administratieconsulent. RA staat voor Register-Accountant. Ondanks een aantal verschillen hebben AA en RA accountants dezelfde bevoegdheden. Beiden mogen een accountantsverklaring afleggen en handtekeningen op jaarrekeningen zetten.

Een AA-accountant is vaak een accountant met een hbo diploma opzak. Zij doen vaak de accountancy voor het midden- en kleinbedrijf. Hij maakt, beoordeelt en controleert zelf de jaarrekening.

Een RA-Accountant heeft een universitaire opleiding gehad en is veelal een controller. Een RA controleert de jaarrekening van bedrijven


Forensisch Accountant
Ook is er sinds een aantal jaar een nieuwe opleiding. Accountants met een HBO of universitair diploma kunnen hieraan deelnemen. Het geeft hen de mogelijkheid om te promoveren naar Forensisch Accountant.

Dit is een accountant die wordt ingezet bij fraudeonderzoek. Zij sporen economische en financiële delicten op. Een forensisch accountant zijn werkzaam in zowel de publieke sector als in de private sector.

Advertenties
  • Online accountantsMKB
"
v.a.
€23,95
"
v.a.
€15,00
0"
v.a.
€15,00